2012. január 10., kedd

2011 összefoglalása

        Most, hogy elhárultak bizonyos akadályok írok egy összefoglalót az elmúlt évről. A 2011-es volt az első teljes futással töltött évem, és úgy érzem részben elégedett lehetek a teljesítményemmel. Utólag visszatekintve érdekes, hogy a február 22-én lefektetett célokat mennyiben írta felül az élet.

Mivel sokan még akkor nem ismertetek, ezért bemásolom az egy éve megfogalmazódott terveim:

- félmaraton
- Kékes csúcsfutás
- Salzkammergut Trophy
- Csúcsok csúcsa minősítés
- MTVE érem
- Balaton átúszás
opcionális:
- Mátra teljesítménytúrázója
- Cartographia kupa
- maraton

Futás

        Áttekintve a listát, ami számomra meglepő az a maraton! Hogy a francba gondoltam én, hogy maratont akarok futni??? Ez számomra hatalmas rejtély, de biztos valami különlegesen optimista időszakomat élhettem. :) A maratont egyszer teljesíteni akarom, de nem úgy akarom átvinni a lécet, hogy paraszthajszálon múljon a siker. Ha egyszer nekimegyek, akkor az legyen 4 óra körüli! Valószínű ez borzasztóan naiv gondolat, mert egy maraton alkalmával rengeteg dolog közbejöhet, de szeretném, ha nem a fizikai teljesítőképességemen múlna a célkitűzésem.
         Mikor ezeket a célkitűzéseket felírtam, akkor versenyen még nem futottam 10 kilinél többet és a szigeti futkorászások során is elvétve csúszott be egy-egy 15 kilis etap. Vivicittán lefutottam a 10 kili körüli távot és később párosban teljesítettem nővéremmel a Borvidék félmaratont. Elvileg Keszthelyen teljesítettem volna első félmaratonom, ahol még az volt a cél, hogy bele gyaloglás nélkül meglegyen. Keszthely betegség miatt elmaradt és végül az első "félmaratonom" az Ultrabalatonon futottam 2:06:56-os idővel. Mivel ezt a célt kipipálhattam, kicsit úgy éreztem, hogy kell valami újabb az év második felére. A következő cél az a 120 percen belüli félmaraton lett. Ezt szintén sikerült teljesíteni egy igazán küzdős versenyen ahol sokan megborultak a hősében.
        A Kékes csúcsfutás ezúttal ismét elmaradt, pontosan nem is tudom miért. Szerintem valami más programmal ütközött, de az is lehet, hogy nem éreztem magam késznek a versenyre.
        Egyértelműen sorsdöntő hatása volt az Ultrabalatonnak, ahol megkezdődött szocializációm a futótársadalomba. A versenyt megelőzően egy kezemen meg tudtam számolni a futós ismerőseim számát, ma már a lábujjaim is kevesek lennének. Ekkor alakult a Köcsög csapat is, akikkel igazán jó csapatot alkottunk az Ultrabalaton után is.

Teljesítménytúrák

        A túrázás szerves része volt 2011-ben az életemnek, ha nem futottam, akkor túráztam. Persze az év elején még nem tudtam, hogy később elegyíteni fogom a teljesítménytúrázást és a futást. Februárra már volt mögöttem néhány túra és úgy éreztem, hogy érdemes e téren is bizonyos célokat kitűzni.
        Az MVTE érem megszerzése volt a legkevésbé problémás eset, hiszen a túrák nagy részét itt a Budai hegységben kellett teljesíteni. Semmi utazás és extra szervezés. (egy kivétellel) A Márta teljesítménytúrázója mozgalom egy óriási álomnak bizonyult. A Téli Mátra ekkor már mögöttem volt, de a fekete levest a Mátrahegy túrán kellett megennem. Ott olyan pofont kaptam, amely hatására azonnal letettem 2011-ben a Mátra látogatásáról. Ezzel párhuzamosan a Csúcsok csúcsa minősítés is kicsit távolabb kerül.
        Ami viszont összejött pluszban az a Pest megye teljesítménytúrázója mozgalom teljesítése. Bár még december 30-án is túráznom kellett, de megvan! :)

Úszás

A Balaton átúszása is egy olyan cél, amit 2010-ről hoztam magammal, ugyanis bármennyire hihetetlen, de a futás nem a legkedveltebb sporttevékenységem. :) Az úszást bonyolultabb megoldani, mint a futást és ez a felkészülésemben akadályként jelentkezett. A verseny közeledtével rájöttem, hogy ez nem fog menni. Utólag kiderült a kisebbik probléma lett volna a felkészülés, mivel úgy általában elmaradt a Balaton átúszás, mint esemény. 2011-ben lényegesen kevesebbet úsztam ez pedig előrevetítette, hogy ismét tolni kell ezt a célt.

Kerékpározás

2010-ben három mountain bike versenyen vettem részt és alapvető célkitűzés volt, hogy ezeket a versenyeket 2011-ben is teljesítenem kell. A háromból csak egy sikerült, a másik kettőt túra és futás miatt elhalasztottam. A Salzkammergut Trophy szintén olyan verseny, ami elmaradt sajnos a kelleténél több elszántság és szervezés kellett volna a teljesítéséhez. Pedig igazán remek verseny! 2010-ben csak ketten vesztették életüket rajta! :S

Röviden ennyit lehetne írni a 2011-es évről. Egy második bejegyzésben próbálom leírni körvonalakban a 2012-es terveket és pár számadatot is megosztok a kedves olvasókkal. Tanulságként az elmondható, hogy nehéz összehangolni több sportágat is úgy, hogy egyforma odaadással tudjak mindegyiknek adózni. Egyértelműen az úszás teljesen és a kerékpározás részben hátrányt szenvedett.


Folyt. köv.

1 megjegyzés:

  1. Jó kis éved volt, nem gondoltam volna 2-3 éve, mikor újra találkoztunk pár év után! :)
    Amúgy ha csak aszfaltfutásod lett volna idén, sztem megcsináltad volna idén a maratont, de legalábbis közel kerültél volna hozzá. De ez így is nagyon szép, ennyi mindent csinálni! Csak így tovább!
    Simone

    VálaszTörlés